کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان در واقع ترکیبی از مواد زمینه ای هستند که به واسطه ترکیب شدن با ذراتی مثل فیلر سبب می شود که استحکام بالایی ایجاد شود.
در واقع یک ترکیب خمیری شکل ایجاد می شود و از تابش نور در طول موج خاص استفاده می شود که به صورت سفت و سخت است.
پس از سفت شدن نیز پولیش مناسب صورت می گیرد تا در دهان سبب اذیت شخص نشود و کار با آن طبیعی باشد.
یکی از کاربردهای اصلی کامپوزیت دندان برای پر کردن دندان های خالی است. در واقع ماده خمیری شکل به عنوان ماده پر کننده دندان شما استفاده می شود.
گاه نیز کسانی که از رنگ دندان خود ناراضی هستند با رنگ کامپوزیت دندان مورد نظر خود می توانند، دندان هایی زیباتر و جذاب تر داشته باشند.
این روش تقریباً بدون ضرر است. این روکش ها سطح جلوی دندان را پوشش می دهد و نیازی به تراش ندارند.
دندان درد یکی از آزار دهنده ترین دردهایی است که هر کسی ممکن است حتی برای یکبار هم که شده آن را تجربه کرده باشد.
درد دندان در پی پوسیدگی دندان بوجود می آید که راه های درمانی برای رفع موقت استفاده از دارو است، اما برای رفع کامل دندان درد بر طرف کردن کامل پوسیدگی دندان است .
برای مشاهده فیلم زیر فیلتر شکن خود را روشن کنید:
مراحل کامپوزیت دندان
برای اجرای روکش ونیر کامپوزیت دندان نیاز است که در ابتدا دندان ها به طور کامل تمیز شوند و هر نوع جرم یا پلاک ارتودنسی ایجاد شده در سطح دندان پاک شود و یک سطح تمیز برای کار گذاشتن روکش ونیر ایجاد شود.
پس از آن دندان ها به طور کامل خشک می شوند و پاک می شوند و مشخص می شود که هیچ رطوبت یا بزاقی در محل وجود ندارد که در عملکرد مواد باندینگ اختلال ایجاد می کند.
سپس نوبت به استفاده از مواد مخصوص اسیدی برای سطج جلوی دندان است تا فضا برای جایگذاری روکش فراهم شود.
در واقع این مواد خاصیت چسبندگی ویژه ای دارد که می تواند روکش را در محل مورد نظر بچسباند.
پس از آن از باندینگ مخصوص استفاده می شود و صیقل صورت می گیرد. در نهایت کار لایه نازک ونیر کامپوزیت روی سطح دندان پولیش و صیقلی می شود.
لایه ونیر کامپوزیت بسیار نازک است و به همین دلیل نیاز به تراش دندان نیست.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان در انواع مختلف اعم از کامپوزیت مخصوص دندان، کامپوزیت ماکروفیل، میکروفیل، هیبرید، میکرو هیبرید و نانون هیبرید دسته بندی شده اند.
کامپوزیت مخصوص ونیر دندان برای قسمت جلویی دندان که درگیر فاصله یا ترک هستند استفاده می شود.
کامپوزیت ماکروفیل که به آن درشت دانه می گیرند و دوام و مقاومت زیادی دارد اما قدیمی هستند.
کامپوزیت میکروفیل یا ریز دانه برای ذرات کمتر از 100 نانومتر هستند و پولیش آنها آسان است و کار یکدست و صاف است.
کامپوزیت دندان هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید مقاومت بالایی در برابر ساییدگی و دوام و استحکام بالا دارند اما پس از مدتی زیبایی اولیه را ندارند.
نانوکامپوزیت برای رفع مشکلات کامپوزیت هیبریدی است و مقاومت زیادی که در برابر ساییدگی دارند یکی از بهترین موادی است که میتواند برای دندان های حساس مورد استفاده قرار بگیرد.
این محصول قابلیت پولیش خوبی دارد و برای دندان عقب نیز مناسب است.
کامپوزیت متحرک
کامپوزیت دندان از نوع متحرک در مطب دندانپزشک قالبگیری می شود و متناسب با اندازه فک و صورت شما طراحی و درست می شود.
به کامپوزیت متحرک اسنپ آن اسمایل نیز می گویند. این نوع کامپوزیت روکش نازکی می باشد که روی دندان به خوبی قرار می گیرد و تا حد زیادی عیب و ایراد دندان را می پوشاند.
همچنین موجب می شود تا لبخند زیباتری داشته باشید. متحرک بودن آن به این معنی است که روکش همیشگی نیست و به آسانی از روی دندان برداشته می شود.
کامپوزیت ونیر
ونیر کامپوزیت دندان در واقع لایه هایی از روکش محسوب می شوند که از یک سری مواد همرنگ با دندان تشکیل شده اند و برای اصلاح رنگ دندان، ترمیم موضعی و همینطور زیبایی و یا رفع برخی از عیوب دندانی استفاده می شوند.
روکش های ونیر به شکل درمانی در دو دسته مستقیم و غیر مستقیم قرار دارند.
ونیرهای مستقیم معمولاً در یک جلسه در داخل مطب انجام می شود و زمانی کاربرد دارد که قرار است بخش محدودی از دندان را اصلاح نماییم.
مثلاً زمانی که نیشال دندان سالم است به کمک ونیر مستقیم، ایراداتی که وجود دارد رفع می شود. انجام این کار نیاز به تبحر و تجربه دارد.
ونیرهای غیر مستقیم زیبایی بیشتری دارند و استحکام آنها نیز زیاد است و سبب می شود که بافت دندان حفظ شود و دوام بهتر و وسیع تری دارند.
بیشترین سوالات پرسیده شده توسط کاربران
مانند اکثر ترمیم های دندان ، پرکردگی های کامپوزیتی دائمی نیستند و ممکن است روزی مجبور به تعویض شوند. آنها بسیار بادوام هستند و سالها دوام خواهند آورد و لبخندی زیبا و ماندگار برای شما به ارمغان می آورند.
خوشبختانه از آنجا که روکش ها از پرسلن ساخته می شوند ، در برابر لکه مقاوم هستند و معمولاً مانند دندانهای معمولی بیمار تحت تأثیر قهوه قرار نمی گیرند.
باندینگ کامپوزیت یک روش مدرن برای ترمیم دندان ها است ، چه به دلایل زیبایی و چه برای ایجاد ساختار از دست رفته دندان.
تفاوت لمینت و کامپوزیت
لمینت های سرامیکی و کامپوزیت دندان هر دو سبب می شود که زردی و بد فرمی دندان برطرف شود و به طراحی لبخند کمک می کند. این دو مورد می توانند در رنگ های دلخواه اجرا شوند یعنی از همرنگ دندان تا بسیار سفید قابل اجرا هستند. لمینت به این صورت است که دندان تراش داده می شود و قالبگیری توسط لابراتوار انجام می شود و در نهایت دندانپزشک آن را به دندان می چسباند. این درمان بین دو الی سه هفته زمان نیاز دارد. معمولاً قالبگیری و ساخت پروتزهای موقت شروع می شود و معمولاً سه الی چهار ساعت طول می کشد و موقعیت چسباندن نیز بین دو الی سه ساعت زمان نیاز دارد. ونیر کامپوزیت ها معمولاً در همان جلسه فرم داده می شود و حدوداً 5 ساعت برای هر فک زمان نیاز است و نیاز به تراش دندان و قالب گیری ندارد. کامپوزیت دندان در صورتی که از ماده خوب استفاده شود سبب التهاب و بد بویی دهان نمی شود. تفاوت کامپوزیت دندان و لمینت در یک نگاه 1- تفاوت در جنس مواد استفاده شده 2- زمان مورد نیاز برای ساخت لمینت بیش از دو هفته است اما برای کامپوزیت برای هر فک یک جلسه کافیست. 3- در روش لمینت سرامیکی نیاز به تراش و قالبگیری است. 4- در روش کامپوزیت نیاز به تراش و قالبگیری نیست. 5- در روش لمینت سرامیکی نیاز به پولیش وجود ندارد. 6- در روش کامپوزیت دندان، نیاز به پالیش در فاصله زمانی یک سال یا بیشتر است. 7- عدم امکان ترمیم در لمینت سرامیکی وجود دارد و در صورت لب پر شدن نیاز به تعویض کل تاج دندان است. 8- کامپوزیت ونیر در زمینه لب پری برای ترمیم مناسب است.مزایا کامپوزیت دندان
نیازی به تراش دندان ها ندارد و این کار سبب می شود که مینا و عاج سالم باقی بماند. در صورتی که به واسطه فشار بالا دچار لب پریدگی و یا شکستگی شود امکان ترمیم و اصلاح برای آن وجود دارد و حکم دندان های طبیعی را دارد. تحمل فشار بالا در زمان جویدن غذا را دارند و این مقایسه در برابر لمینت های چینی تا 10 برابر بیشتر تضمین شده است. شکل و فرمی که برای کامپوزیت دندان در نظر گرفته می شود بسیار طبیعی است به طوری که افراد به سختی متوجه می شوند که بین دندان طبیعی با دندان کامپوزیت تفاوت وجود دارد. در این روش خطای انسانی حذف می شود و نیازی به لابراتوار ندارد.معایب کامپوزیت دندان
طول عمر ونیر کامپوزیت ها کم است و پس از ده الی 12 سال نیاز است که از لایه های جدید استفاده شود.
به طور کلی میزان براقیت کامپوزیت به نسبت لمینت کمتر است و این موضوع سبب می شود که شاید نتیجه دلخواه ایجاد نشود البته در برخی مدل ها امکان افزایش براقیت نیز وجود دارد.
در صورتی که پس از کامپوزیت دندان، شخص بهداشت را رعایت نکند باز هم شاهد زردی و مشکلات دندانی می شود.
هزینه کامپوزیت دندان
قیمت تمام شده در روش کامپوزیتی و لمینت و ونیر سرامیکی بستگی به کیفیت مواد اولیه دارد و همینطور میزان وخامت دندان ها نیز در این زمینه بسیار مهم است.
از سوی دیگر سطح تکنیکی درمان از سوی دندانپزشکی زیبایی مورد ارزیابی قرار می گیرد و همه این موارد هزینه بر هستند.
ایمپلنت دندان چیست؟ ایمپلنت دندان (implant )، همان طور که از نام آن پیداست نوعی پروتز کاشتنی است که در دهان جایگذاری میشود. ایمپلنت در واقع یک پایه تیتانیومی (و گاهی اوقات زیرکونیا) است که در داخل استخوان فک در زیر لثه جایگذاری میشود تا همانند ریشه دندان عمل کرده و روکش دندان یا دندان مصنوعی را در جای خود ثابت و مستحکم نگه دارد.
عوارض کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان به خوبی خود عوارضی ندارد اما اگر در نگهداری از آن دقت نشود مشکلاتی ایجاد می شود.
شکستن دندان هایی کامپوزیت شده یکی از عوارضی است که دیده شده است. تا ح امکان سعی کنید مصرف غذاهای سخت و خشک را به حداقل برسانید.
موضوع دیگر بروز حساسیت دمایی است که احتمالاً دندان حساس تر می شود و نسبت به موارد سرد و گرم این حساسیت بیشتر و بیشتر خواهد بود.
در صورتی که فرد پس از کامپوزیت دندان در استفاده از نوشیدنی های رنگ دار و دخانیات و سیگار افراط داشته باشد باز هم لبه های دندان تغییر رنگ می دهند.
ماندگاری کامپوزیت دندان
خوب است بدانید دوام و ماندگاری کامپوزیت دندان ارتباط مستقیمی با رعایت بهداشت دهان فرد دارد. همچنین باید مراقبت های فردی را تمام و کمال انجام داد.
بعضی از کارها مانند جویدن یخ باعث می شود که عمر دندان کاهش پیدا کند. البته اگر کامپوزیت درگیر شکستگی یا لب پریدگی شود ترمیم آن انجام می شود.
اگر بخواهیم به طور کلی به موضوع کامپوزیت دندان نگاه کنیم طول عمر کامپوزیت چهار تا پنج سال می باشد.
اگر شما فردی هستید که قهوه زیاد می نوشید و خوراکی های سفت می خورید باید بدانید عمر کامپوزیت دندان شما کم می شود.
حتی امکان دارد لکه های ناشی از نوشیدنی های رنگی روی دندان های شما به وضوح دیده شود. البته یک خبر مهم و آن این است که کامپوزیت ها قابلیت پالش دارد.
درست است که شیوه کار دندانپزشک و مواد مصرفی روی طول عمر دندان تاثیر گذار است. اما مراقبت می تواند زیبایی دندان شما را به خوبی حفظ نماید.
مواد کامپوزیت دندان
این روزها مواد کامپوزیت دندان به صورت مختلف برای ترمیم های مستقیم در دسترس می باشد .شناخته ترین این مواد کامپوزیت های هایبرید می باشند.
این گروه از مواد که اساس آنها متاکریلات ها هستند و فیلرهای مختلفی همراه سیلان ها به عنوان عوامل کویل کننده می باشند، روز به روز در حال پیشرفت می باشد.
بهترین مارک کامپوزیت
معمولاً بهترین مارک های کامپوزیت در ایران شامل برندهای آمریکایی یا ژاپنی هستند و بر اساس نوع، قیمتشان با هم فرق دارد.
مارک های خوب آمریکایی شامل 3M , Bisco ، Cosmedent هستند و مارک های خوبی که برای کامپوزیت های ژاپنی استفاده می شود شامل Gradia Direct ، Geanial و kuraray Gradia Direct ، Geanial و kuraray هستند.
دقت کنید که بهترین مارک از سوی دندانپزشک مشخص می شود چون باید وضعیت دندان ها را بررسی کند.
کلام آخر
مسواک زدن پس از کامپوزیت بسیار مهم است اما باید دقت کنید که مسواک به تنهایی برای تمیز کردن دندان گزینه کافی نیست و باید از نخ دندان استفاده شود. از سوی دیگر خوردن غذاهای سفت نیز گزینه ای است که باید به آن دقت شود. بهتر است که چای و قهوه و نوشیدنی هایی از این دست را مواد رنگی دارند به حداقل برسانید.
از یاد نبرید که کامپوزیت ها خاصیت رنگ پذیری دارند پس هرچه بیشتر رعایت کنید اثربخشی بهتری خواهند داشت. اینکه گاه قیمت کامپوزیت بسیار گران است به خاطر وضعیت دندان شماست و دندانپزشک مجبور است از بهترین برند استفاده کند تا دوام لازم را داشته باشد. از یاد نبرید که کامپوزیت ونیر ها به طور کلی دارای موقعیت اجرای متفاوتی هستند که برای دندان ها اجرا می شوند. کسانی که دندان نامرتب دارند در ابتدا باید به واسطه ارتودنسی دندان ها را مرتب سازی نمایند و سپس به سراغ این روش بروند تا به نتیجه درست دست یابند.
ونیر کامپوزیت دندان در واقع لایه هایی از روکش محسوب می شوند که از یک سری مواد همرنگ با دندان تشکیل شده اند و برای اصلاح رنگ دندان، ترمیم موضعی و همینطور زیبایی و یا رفع برخی از عیوب دندانی استفاده می شوند.
قیمت تمام شده در روش کامپوزیتی و لمینت و ونیر سرامیکی بستگی به کیفیت مواد اولیه دارد و همینطور میزان وخامت دندان ها نیز در این زمینه بسیار مهم است. از سوی دیگر سطح تکنیکی درمان از سوی دندانپزشک مورد ارزیابی قرار می گیرد و همه این موارد هزینه بر هستند.
نیازی به تراش دندان ها ندارد و این کار سبب می شود که مینا و عاج سالم باقی بماند.
توضیحاتتون خوب وکافی بود و تقریبا به هر سوالی که ممکنه پیش بیاد جواب داده بودید امیدوارم کیفیت کارتون هم مثل عکسها و پیجتون باشه
سلام خسته نباشین ببخشید هزینه ایمپلنت کل دندان ها چقدر میشه؟؟ من نیاز به یه مشاوره دارم ممنون میشم راهنماییم کنید
جهت دریافت اطلاعات و کسب مشاوره با شماره تماس-26353172(021)- حاصل فرمایید.
سلام . کامپوزیت دندونام رو توی کلینیک یاس انجام دادم کار دکتر بسیار عالی و حرفه ایی بود .
سلام ممنون از حسن نظر شما.